UYGULAMA ALANI :
Su, deniz suyu, kimyasallar ve aşınmaya maruz kalan her türlü ahşap, metal ve mineral yüzeylerde, çelik konstrüksiyon imalatında kullanılır. Genel sanayi, makine üreticileri, metal korunumu ve marin uygulamalarında performansı çok iyidir. Epoksi sistemlerinde epoksi astar üzerine kullanılan son kat boyadır.
YENİ BOYANACAK YÜZEYLER :
İyi bir yapışma elde etmek için yüzeyin tamamen temizlenmelidir. Yağ, pas ve kirlerden uygun temizlik malzemeleri ile arındırılmalıdır. Uygulanacak yüzey zımparalanarak boyamaya uygun hale getirilmelidir. Metal yüzeyler en az Sa 2 ½ derecesinde kumlanmalı 6 saat içerisinde epoksi veya poliüretan astar ile astarlanmalıdır. Astar kurumasını tamamladıktan sonra (4-6 saat sonra) son kat uygulamasına geçilir.
ESKİ BOYALI YÜZEYLER :
Yüzeyde bulunan gevşek kabarmış boyalar temizlenmeli, yüzeydeki seviye bozuklukları epoksi macun ile doldurulmalı ve zımparalanmalıdır. Yüzeydeki tüm serbest tozlar temizlenmelidir.
SERİ KODU :
MP154
UYGULAMA ŞEKLİ :
Hazırlanan yüzeye Ağırlıkça 5 Birim A Komp. / 1 Birim B Komp. olacak şekilde karıştırılır. İki ayrı kapta, kendi karışım oranlarındadır. İki komponentin tamamı birbiri ile karıştırılmalıdır. Karışım mekanik karıştırıcı ile yapılmalı, ana malzeme karıştırılırken sertleştirici yavaşça ilave edilmeli ve karıştırma 5-10 dk. devam etmelidir. Karışım sonrası boya 20-30 dakika bekletilerek uygulama yapılmalıdır. % 15-20 oranında Epoksi tiner ile 16-22 sn ( 20ºC DIN CUP4 ) aralığında olacak şekilde uygulama viskozitesi ayarlanır ve 2-3 kat uygulanır. Uygulama için hazırlanan karışım 4-6 saat içinde kullanılıp bitirilmelidir. Uygulama yapılacak yüzeye önce bir toz şeklinde boya uygulaması yapılmalı, daha sonra uygun kalınlıkta uygulama yapılmalıdır.
İNCELTME / KARIŞIM ORANI :
Ağırlıkça 5 kısım Epoksi Boya + 1 kısım Epoksi Boya Sertleştiricisi. İnceltme için %15-20 Epoksi Tiner kullanılmalıdır.
BOYANABİLEN (KAPLANABİLEN) ALAN :
Tek katta 6 – 8 m²/ kg (boya+sertleştirici / 30-50 mikron kuru film kalınlığı) alan boyanır.
KURUMA SÜRESİ :
23°C’de ve %50 bağıl nem oranında kalınlığa bağlı olarak dokunma kuruması 3-5 saat. Üzerine kat uygulamak için en az 18 saat beklenmelidir. Mekanik direncine 5-7 günde ulaşır.
ÖNERİLEN UYGULAMA APARATLARI :
Fırça, rulo, boya tabancası
AMBALAJ :
20 kg Epoksi Boya A + 5 kg Epoksi Boya Sertleştirici (25 kg Takım)
DEPOLAMA :
Doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerde saklanmalı ve depolanmalıdır. Orjinal durumunda, en az 1 yıl süreyle depolanabilir. Kullanıldığında ambalajın ağzını kapalı tutunuz. Dondan koruyunuz.
TEHLİKE UYARILARI :
R11 ; Kolay Alevlenir.
R20/21 ; Solunduğunda, deri ile temasta, yutulduğunda sağlığa zararlıdır.
R36//38 ; Gözleri ve cildi tahriş edicidir.
R43 ; Cilt ile temasında hassasiyet oluşturabilir.
GÜVENLİK TAVSİYELERİ :
S2 ; Çocukların ulaşabileceği yerden uzak tutunuz.
S16 ; Tutuşturucu kaynaklardan uzak tutun-sigara içmeyiniz.
S26 ; Göz ile temasında bol suyla yıkayın ve doktora başvurun.
S28 ; Cilt ile temasında derhal bol su ile iyice yıkayın.
S29 ; Kanalizasyona boşaltmayın.
S36/37/39 ; ; Çalışırken uygun koruyucu giysi, koruyucu eldiven, koruyucu gözlük/maske kullanın.
S46 ; Yutulması halinde doktora başvurun, kabı veya etiketini gösteriniz
S51 ; Sadece iyi havalandırılan yerlerde kullanınız.
S56 ; Bu maddeyi ve kabını tehlikeli veya özel atık toplama yerlerinde bertaraf edin/ettirin .
S64 ; Yutulması halinde ağzı su ile yıkayın. ( Sadece kişinin bilinci yerinde ise )
NOT :
Boya ile ilgili sorunlarınız için lütfen teknik servisimize danışınız.
EPOKSİ NEDİR?
Epoksi ilk etapta 1939 yılında Federal Cumhuriyet Almanya’da Farben tarafından keşfedilmiştir. Epoksi nedir? Epoksi, termosetler( ısıtıldığı andan itibaren bir daha hiç yumuşamayan ve sürekli sert kalan plastik) gibi yapıştırma işlevi olan bir tür kimyasal eriyik maddedir. Su, asit ve alkaliye karşı oldukça dayanıklı olan bu madde zincirli yapısı ile ısıtıldığı an önce erir, yumuşamaya başlar aynı zamanda karmaşık yapısı devreye girerek biranda sertleşir. Genelde çatlak ve boşluk yapıları doldurmaya yarayan bu akışkan sıvı iki hafta içerisinde tamamen sertleşerek boşluklu yapıda olan yüzeylerin düz, pürüzsüz hale gelmesini sağlar.
Epoksi nedir diye soranlara kısaca estetik görünüme sahip, kolay temizlenir özellikli maddeden oluşan, kaymaz ve en önemlisi de koku yapmaz maddelerden oluşan bir tür reçinedir diyebiliriz. Sertleşen yapısı ile birçok alanda kullanılan madde estetik görünümü ile zeminlerde farklılık oluşturmak adına harika bir buluş olmuş ve hayatımızda yer edinmiştir.
Cam ve karbon elyafı ile birleştirilen epoksi, mekanik olarak dayanıklılık gösterir ve uzay mekiğinde, havacılık sektöründe ve denizcilik gibi önemli alanlarda kullanılır. İnşaat alanında da kullanılan epoksi merak konusudur. Epoksi nedir, nasıl kullanılır sorusu yer almakta ve bilindiği üzere inşaat hayatımız açısından büyük öneme sahip bir alandır. Burada beton arasında oluşan çatlakların yok edilmesinde ve demirlerin tam olarak sabitlenmesinde kullanılır. Sağlık sektöründe de diş yapımında kullanılmakta olan madde oldukça işlevsel.
Epoksi, oldukça dayanıklı, sıvı olarak üretilmesine rağmen uygulandıktan sonra katılaşan kimyasal bir reçinedir. Termosetler grubunda bulunan bu plastik malzeme oldukça uzun ömürlüdür ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Dayanıklı olmasının yanı sıra elektriksel yalıtım özelliği bulunduğu için de pek çok alanda kullanılmaktadır. Günümüzün mucizevi yapı malzemesi olan epoksi genellikle iki komponentin karıştırılmasıyla meydana gelen reaksiyon sonucu oluşur. Bu yapı malzemesi kimyasal olarak üretilen diğer ürünlere oranla daha kullanışlıdır. Uygulandıktan 24 saat sonra kuruyan epoksi yedi gün içinde de istenilen sertliğe ulaşmaktadır. Özellikleri geliştirilen epoksi sayesinde bekleme süresi de kısaltılmıştır. İş gücü açısından pratiklik sağlamakla birlikte işlem sırasında toz kaldırma da olmaz. Bu nedenle de daha çok tercih edilmektedir. Şarap, tuzlu su, atık su, benzin, alkol vb. kimyasal olan ve kimyasal olmayan etkilere karşı dayanıklıdır. Ayrıca renk skalasının genişliği sayesinde dekoratif olarak da kullanılmaktadır.Kullanım Alanları:
Epoksinin kullanım alanı oldukça geniştir. Laboratuvarlarda, inşaat sektöründe, gıda sektöründe, ilaç sanayisinde, otomobil endüstrisinde, hastanelerde, havacılık ve uzay teknolojisinde, denizcilikte, tekstilde kullanılmaktadır. Bütün bu alanlarda kullanılan epoksi ise aynı özelliklere sahip değildir. Epoksilerin uygulanacak yere ve üretim sürecine göre değişen ince ayarları bulunmaktadır. Epoksi reçine; yapıştırıcı olarak, çimento ve harçlarda bağlayıcı olarak kullanılabileceği gibi kaymaz kaplama, endüstriyel kaplama için de kullanılabilir. Demirlerin yapıştırılmasında, taş, çelik ve ahşap yapıştırmakta da kullanılır. Çatlak ve kırık zeminlerin doldurulmasında, kolonlar ile prefabrik beton elemanlarının montajında, aşınmaya karşı koruyucu zemin olarak kullanılır. Dayanıklı olduğu için koruyucu zemin olarak da kullanılan epoksi ayrıca duvarlarda da koruyucu boya olarak kullanılır. Kimyasallara karşı direnç gösterdiği, temizlemesi kolay, insan sağlığına zarar vermeyen, hijyenik bir malzeme olduğu için hastane ve laboratuvarlarda derz dolgu malzemesi olarak kullanılır. Denizcilikte de suya dayanıklı olduğu için ve kuvvetli bir yapıştırıcı olduğu için tercih edilmektedir. Günlük hayatta kullandığımız pek çok malzemede de epoksi kullanımı yaygındır. Bisiklet gövdelerinde, teknelerde, kayak malzemelerinde, uçak parçalarında, hokey değneklerinde rüzgâr tribünlerinde de epoksi kullanılmaktadır. Kullanım alanının genişliği de epoksinin diğer malzemelerde bulunmayan özelliklerinin bir sonucudur.Epoksinin Özellikleri:
Bünyesinde barındırdığı pek çok özellik nedeniyle mucizevi olarak da adlandırabileceğimiz epoksi günümüzde hemen hemen her alanda kullanılabilecek yeterliliğe sahiptir. Çeşitli ayarlamalarla kullanım alanı genişlemiş tercih edilme oranı da buna bağlı olarak artmıştır. Öncelikle zemin kaplama amacıyla kullanılan epoksinin bu alanda kullanılma sebebi kolay uygulanması, daha pürüzsüz ve daha dayanıklı bir zemin oluşturmasıdır. Epoksi diğer zemin kaplama malzemelerine oranla daha uzun ömürlü, sürtünmeye ve aşınmaya karşı daha dayanıklı, kimyasallara karşı da daha dirençlidir. Ayrıca kolay temizlenir ve hijyeniktir. Bu özellikleri sayesinde de ilaç endüstrisinde ve hastanelerde kullanılır. Epoksinin bir diğer kullanım alanı olan yapıştırıcı özelliği ise oldukça kuvvetlidir. İnşaatlarda beton, çelik, kolon, taş, mermer, fayans, seramik, ahşap gibi malzemeleri yapıştırmada kullanılabileceği gibi gemi ve uçak parçalarının yapıştırılmasında da kullanılır. Kaymaz bir zemin sağladığı için ise spor salonları ile havuzlarda kullanılır. Ev dekorasyonunda da kullanılan epoksi geniş renk ve desen seçeneklerine sahiptir. Yapı sektörünün teknolojik açıdan gelişimini sahip olduğu özellikler ile gözler önüne seren epoksinin kullanım alanları da gün geçtikçe artmaktadır. Bu malzemenin çok tercih edilmesinin bir diğer sebebi de kolay uygulanabilirliği sayesinde düşük maliyetli olmasıdır. Hem onarım hem de yapım aşamasında kullanılan bu malzeme insan sağlığına da zarar vermez.
EPOKSİ BOYA
Epoksi boya baz halinde gelen reçinenin içerisine girilen katkılar ve renk pigpentlerinin birleşimiyle katılaşarak elde edilen boya dır. Bu karışımla birlikte epoksinin yapışma özelliği birleşince zeminde mukavemeti yüksek kaplama türü meydana gelmekte dir. Epoksi boya yekpare görünüme sahip olması ve üzerinin kolay temizlenmesi temizlik maddelerindeki kimyasallardan etkilenmeyişi bu ürünü anti bakteriyel kılmakta dır. Günümüzde bir çok alanda kullanılan epoksi boya özellile gıda üretim alanlaın da bazı firmalar bunu şart koşmaka dır. Asitli ortamlarda ve antistatik zemilerde de kullanılmakta dır. Epoksi boya tek ve çift kompenatlı olarak uygulanıla bilmekte dir. tek kompenatlı ürün hava kurumalı olup sürüldükten sonra kurumaya burakılır, çift kompenatlı olan ise epoksinin içerisine sertleştirici girilir ve homojen hale gelinceye kadar karıştırılır burda dikkat edilmesi gereken en önemli olay ise sertleştiricinin oranıdır eksik kullanılan sertleştirici yada kalitesiz kullanılan sertleştirici ürünün kurumaması ve matlaşmasına sebeb olmakta dır.
Epoksi Boya Nasıl Yapılır.
Epoksi boya reçinenin içine girilen katkı maddelerinden elde edilen zemine, duvara, metale uygulanan renkli bir bazdır, şimdi epoksi saf hali şeffaf olup içerisine barit, titan, kalsit, renk pink pentleri ve diğer ajanların girmesi ile yoğunlaşan ve renklenen istenilen renkde üretilen zeminlerde ve diğer kaplama türlerinde ajanların yoğunluğu kalınlaştırılma ve inceltilerek elde edilen uygulaması çelik mala yardımı ve rulolarla uygulanan zeminde dekoratif görüntüler elde etmeye yarayan kaplamanın sıvı halindeki işlem boya dır.
Epoksi Boya Temizliği
Epoksi boya temizlemesi oldukca basit ve kolaydır yapısı gereği üzerinde leke kir tutmaması zemin seçiminde onu önde gelen uygulamalar arasına almakta zemine epoksi boya uygulandıktan 24 saat sonra dokunma 7 gün sonra ise temizlik maddelerine ve suya mukavemeti sağlanır, vakumu silim makinası, paspas gibi temizlik aparatları boyanın cizilmesini etkilemez temizlik yaparken asitli ürünler kullanılmamasına dikkat edilmesi gerekmekte epoksi asite dayanıklıdır fakat her epoksi boya değildir biz firma olarak asitli alanlarda kullanılacak boya asitin derecelerine göre üretilir.EPOKSİ BOYA KULLANIMI
Epoksi boya bir çok alanlarda kullanılır, bu yazımda size zeminde kullanılan epoksiyi anlatmak istiyorum zeminlerin kullanım alanına göre uygulama teknikleri ve sistemler vardır. Spor salonu gibi alanlarda kullanılan boya ile normal alanlarda kullanılan boya ve uygulama sistemi farklıdır, normal alanlarda kullanılan epoksilerin yekpare olması temizlik kimyasallarına karşı direnç göstermesi üzerinde leke ve kir tutmaması sayesin de bakteri üretmez gıda üretim alanlarının şart koştuğu bu uygulama sağlık bakımından da mükemmel dir. Epoksi boya 1mm ten başlayarak 3mm kadar standart bir kalınlık olarak uygulanır yapılacak sisteme göre milimler artar kullanılan alan forklift ve transpalet yoğunluğu yüksek ise uygulama kalınlaşır. Darbelere, sürtünmeye karşı dirençli olması sayesin de iş yeri sahiplerinin zemin kaplama konusunda gözdesi haline gelmiştir.
KULLANIM ALANI:
Epoksi zemin boyası arç ve yaya trafiği yogun olan zeminlerde kullanılan kimyasal maddelerden etkilenmeyen,kolay temizlenen,mekanik mukavemeti yüksek bir zemin kaplamasıdır.
Epoksi zemin boyası ,ilaç fabrikalarında,hastanelerin steril alanlarında, elektrik santrallerinde ve her türlü sanayi tesisi için temizlenmesi kolay,tozumaz zemin gerektiren her yer için idealdir.
ÖZEL NİTELİKLER:
- Kimyasal maddelere son derece dayanıklıdır.
- Kolay aşınmaz.
- Temizlenmesi kolaydır.
- Değişik renkleri mevcuttur.
*Ambalaj şekli Boya ağırlıkça 15 kg / sertleştirici ağırlıkça 3 kg
FİZİKSEL ÖZELLİKLER: MEKANİK ÖZELLİKLER:
10C 20C 30C Tam kürlenmede Tipik sonuçlar
Betona aderans(yapışma) 30-40kg/cm2
Kapta kaplama süresi 40 dak 30dak 20dak Elastikiyet modülü 55000kg/cm2
İlk kuruma süresi 180dak 120dak 75dak Yoğunluk(Karışıım) 1,25 ±0,03g/cm3
1
KİMYASAL ÖZELLİKLER:
Epoksi zemin boyası 12 ay süreyle aşağıdaki maddelere batırılmış ve aşağıdaki sonuçları
vermiştir.Kimyasal maddelerle temasda fiziksel özellikleri etkilenmez, ancak renk değişikliği oluşur.Uygulandıktan sonra 1 hafta süre ile su temas etmemelidir. Her paket üç bileşenden oluşur.Önce reçine içine sertleştirici eklenip uniform bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır.Dolgu malzemesi daha sonra yavaş yavaş reçine sertleştirici karışımına eklenir.Astar ilk sertleşmesini tamamladığında üzerine dişli mala ile 3mm kalınlığında harç uygulanır. Mekanik mukavemeti değişmez ancak sararma ve renk değişimi olabilir.
Deiyonize su +
Javel suyu(%14) +
Benzin (kurşunlu) +
Tolien +
Ksilen +
III-Trikoraeton +
Skydrol 500 A(Hidrolik yağı) +
Oktanol +
Meyve suları +
Şekerli eriyik +
Stiren +
kimyasallarla temas ettğinde renk değiştirir.
2
YÜZEY HAZIRLIĞI:
Uygulama yapılacak betonun en az 225kg/cm2 basınç mukavemetinde olması,28
gün kürlenmesi ve bu süre sonunda en çok %5 nem içermesi .
gereklidir.Beton yüzeyindeki tüm çimento şerbeti ve gevşek maddelerin mekanik
kazıma ile temizlenmesi zorunludur.Beton yüzündeki bozukluklar Epoxygrout L30
kullanılarak tamir edilmelidir.
Yüzeyde erimiş yağ varsa yakılarak temizlenmelidir.Ancak yağın çok derine
işlediği alanlar,kırılarak tamir edilmelidir.
KAPLAMA UYGULAMASI:Boya öncesi hazırlanan yüzey üzerine astar uygulaması yapılması tavsiye edilir
Boya kendi kabında mikserle karıştırıldıktan sonra kullanılacak miktar kadar
Ayrı bir kaba aktarılır karışım mitarına uygun sertleştirici ilave edilerek mikserle karıştırılır
İyice karıştırılmış olan malzeme sert veya rulo ile ince bir kat yüzeye
uygulanır.Çok gözenekli yüzeyler için iki kat astar gerekebilir.
EPOKSİ BOYA NERELERDE KULLANILIR?
Epoksi Boya iç ve dış mekanların yanısıra deniz alanında da kullanılmakta dır. Yapısı gereği rüzgara, yağmura uvi ışınlara dayanıklı olması başlıca terçih sebeplerin dendir. epoksi boya iki kompenatlı olarak mekanlara uygulanır ve üçüncü kompenat olarak da silis kumu girilir bur da belirtmek istediğim en önemli faktör her mekan için üretilen epoksi boya farklı olarak üretilmekte dir.
Epoksi Boya Özellikleri.
- Epoksi Boya Kimyasallara, Temizlik Ürünlerine ve yağa dayanıklıdır.
- Epoksi Boya darbelere, aşınmaya ve sürtünmeye karşı direnç sağlar.
- Renk bakımından en zengin ürün grubuna girmekte dir.
- yapısı gereği yekpare oluşu antibaketeriyel dir ve üzerinde leke kir barındırmaz.
EPOKSİ BOYA UYGULAMA
Epoksi boya bir çok farklı alana uygulanır ben size zemine uygulama yöntemini anlatmak istiyorum zemine uygulama yapmak için bazı şartları yerine getirmek gerekmekte bnlar zemindeki pürüzzleri ve gevşemiş tabakaları kopararak tamirlerin yapılması ve zemindeki nemi kontrol altına almak gerekir daha sonra astarlama işlemi şimdi eğer kaplama tarzında bir uygulama yapılacaksa astarıniçerisine silis kumu eklemek gerekir ve kurumadan üzerine silis kumu atılır eğer sürme yapılacaksa hiç bişe yapmadan içerisine sertleştirici atılarak rulo ile uygulanır ve kurumaya burakılır daha sonra ise kaplamada kuruyan astarın üzerine zımpara atılır sürmede ise zımparalanmadan direk boya rulo ile uygulanır. İkinci aşama seçilmiş renkte epoksi boya uygulama ya rulo yada tekrar içine silis kumu girilerek zemine uygulanır ve kurumaya burakılır kuruma tamamlandıktan sonra sürme olacaksa sertleştirici karıştırılıp rulo ile sürülür kaplamada ise tekrar zımpara yapılır temizlenir ve seçilen sistem portakal desen epoksi yada self levelin epoksi kaplama bunları makalelerde anlatmıştım mala yardımı ile zemine uygulanır,özel rulo yardımı ile taranarak sonlandırılır.
Epoksi Boya Uygulama Aşamaları.
Opi (portakal Desen Epoksi
Epoksi boya zemine farklı türlerde ve aparatlarla zemie uygulanır uygulama yapılacak alanda netür epoksi boya kullanılacaksa ona göre uygulama yapılır sizlere öncelikle opi dediğimiz uygulamayı anlatayım opi bir diğer adıda portakal dokulu epoksi alt zemin hazırlandıktan sonra üzerine en fazla 0.550gr yada 0.600gr olarak zemine eşit yayılması için marley malasıyla çekilip benim yaptığım bu uygulama da öncelikle saten rulo ve akabinde mercan rulo ile tarama yapıyorum. Opi için üretilen epoksi diğer selfe yada multiye göre biraz daha kalındır.
Multilayer Epoksi Boya
Multilayer Epoksi Boya ise alt katmanlar hazırlandıkdan sonra zemine 0,600 gr olarak uygulanır ve saten rulo ile taranarak sonlandırılır. Akışkan olmasından dolayı selfe göre birazdaha yayılarak düz görünüm olur bu multilayer uygulama pürüzlü ve pürüssüz olarak ikişekilde uygulanır pürüzlü epoksi kumla desteklenerek uygulanır ve pürüzlü olması ıslak zeminlerde tercih edilir.
EPOKSİ BOYA FİYATLARI
Epoksi boya fiyatları seçilen malzeye istenilen renge ve uygulamaya göre değişkenlik göstermekte burada koyu renk epoksilerin kullanmış olduğu malzemeler açık renkteki boya malzemelerine göre farklı olması kırmızı, sarı ve koyu maviler gibi renkler gri tonlara oranla birazdaha pahalıdır. Kaplamada öğledir milimi düşük olan kaplama ile milimi yüksek olan kaplama arasında da fark var, demek istediğim epoksi büyük bi pazar olduğundan ürün bakımından zengin olması fiyatların da değişkenlik göstermesine olanak sağlıyor
Epoksi Boya Üretimi
Epoksi üretmi mikser yardımıyla karıştırılarak ve içerisine giren katkı maddeleri ile üretilen bir sitem olup bu şekilde hem duvar hem zemin gibi alanlarda kullanılan renkli sıvı ve kuruduğu zaman beton gibi sert bir kaplama malzemesi üretim yaparken boya elde etmek amaçlı içerisine giren hammaddeler gramajla ve oldukca özen gösterilerek eklenmeli birisinden biraz fazla bile ekleme yapılsa üründe renkten kaynaklanan sorunlar meydana gelir ve bu da istenmeyen bir sonuç doğurur.
EPOKSİNİN ÖZELLİKLERİ
- Su, asit ve alkali gibi maddelere direnci oldukça yüksektir zaman geçtikçe bu direnç özelliğini asla kaybetmez.
- Zemin kaplama işlemi yapıldıktan sonra, yüzeyde kayma yaşanmaz.
- Yağ ve hiçbir kimyasalı geçirmez.
- Sürtünme ve aşınma konusunda, oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
- Yapıştırma gücü kuvvetlidir. Kaplama yüzeyi kir tutmaz ve oldukça rahat temizlenebilir.
- Hijyen konusunda en başarılı seçimdir.
- Renk seçimi konusunda, geniş bir yelpazeye sahiptir.
- Epoksi kaplama estetik duruş konusunda oldukça iyidir.
- Uzun ömürlüdür.
- Epoksi boyada başarıyı getirecek en önemli etkenlerden bir tanesi de uygulamayı yapan ustanın kalite ve tecrübesidir.
- İçeriğinde solvent yoktur.
- Çok rahatlıkla temizlenebilen bir yüzeye sahiptir. Temizlik noktasında sunduğu kolaylık daima hijyenik bir görüntü ortaya çıkarmaktadır.
2. Epoksi Kullanım Alanları Nelerdir?
- En çok yaygın olduğu alan zemin kaplamasıdır.
- Epoksi boya aşınma gibi durumlara karşı, zemin koruyucu olarak kullanılmaktadır.
- Taze beton ile eski beton birleştirme işlemlerinde, yapıştırıcı olarak kullanılan bir reçinedir.
- Yüksek dayanıklılığı olan zemin boyası ve duvar boyasıdır. Su altında yapılan imalatlarda yalıtım maddesi olarak kullanılır. Yapılarda ortaya çıkan çatlak ve oyukların doldurulma işleminde yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır.
- Prefabrik yapılarda beton elamanı olarak ya da kolon montajında kullanılmaktadır. Hatta çatlak ve kırık noktalarda yapılacak tamir için kullanılır.
- Özellikle kimyasal ya da mekanik elektrik işlemleri ile karşı karşıya kalacak seramik derz aralarında, su ya ve ya kimyasala dirençli dolgu maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda boya ya da astar olarak değerlendirilebilen çok amaçlı bir maddedir.
- Farklı dekorasyonlar oluşturmak amaçlı olarak da yaygın şekilde kullanılmaktadır.
- Bir ev içerisinde tasarımda çeşitliliği arttırmak amaçlı kullanılır masa ve mutfak tezgâhlarının yapılan tasarımlar doğrultusunda kullanılır.
- Özellikle iş yerlerinde ve kurumsal firmalarda kullanılan resmi logonun ya da kurumun yansıtan renklerin kullanıldığı bir zemin için epoksi boya ile yapılan zemin kaplama işlemi oldukça başarılı bir seçim olacaktır. Firmanın kalitesini arttırarak daha profesyonel bir duruş sergileyecektir.
- Özellikle zemin kaplama yapılan alanda dikkat çekilmek istenen alanların bölümlendirtmesinde kullanılır.
- Su altında yapılan imalatlarda kullanılır.
- Tiren raylarında sıfır sorunlu yüzey ve dayanıma bağlı olan imalatlarda kullanılır.
Epoksi Mortar Zemin Kaplama Nedir?
Epoksi mortar zemin kaplama türü oldukça kolay temizlenebilir ve asla toz tutmayan bir yüzeye sahiptir. Mekanik ve kimyasallara karşı dayanıklılık oranı yüzde 100 e yakındır.
Bu malzeme, yeni yapılmış beton zeminleri ya da hasar görmüş beton yüzeyleri daha parlak, şık bir görünüme sahip olmaları amacı ile kullanılmaktadır. Uygulandığı zemin yarı pürüzlü veya tam pürüzlü hale gelir. Uygulaması oldukça hızlıdır. Kimyasal bir bileşendir. Zeminde uygulaması tamamlandığı andan itibaren 1 gün sonra üzerinde hareket edilebilir. 7 gün bekleme süresi geçmeden bu zemine ağır yük yüklenmemelidir.
Mortar zemin kaplama özellikle ağır sanayi ve trafik yoğunluğu olan alanlarda kullanıma uygundur. Kimyasal, elektrik ve makine fabrikaları ile, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren fabrikalarda, depo alanlarında ya da ağır yük yüklenen bütün zeminlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ve asla bu ağır yük karşısında zarar görmeyecek bir yapısı vardır. Bu yapısı sayesinde çok uzun yıllar deforme olmadan kullanılabilmektedir.
Başlıca Özellikleri:
Ebatları dikkate alındığında yüksek kalınlık sınıfında yer alır.
Çok ağır sanayi ve yoğun trafik yaşanan alanlarda kullanıma uygundur.
Yüzeyi tam pürüzlü, yarı pürüzlü ya da pürüzsüz olacak şekilde döşenebilir.
Asla toz tutmaz. Özellikle otopark gibi alanlarda görüşü engelleyecek tozlanmalara karşı kullanımı tavsiye edilir. Aynı zamanda asla su geçirmez.
Temizliği oldukça kolaydır.
Olası bir darbeye karşı ya da aşınmalara karşı dayanıklılık oranı yüzde 99 denilecek kadar fazladır.
Uygulaması oldukça kolay ve kısa süre içerisinde kullanıma hazır olabilmektedir. Özellikle kalabalık ve devamlı işlem gören alanlarda uygulanması bu özelliği sayesinde işlerin aksamamasına yardımcı olur.
Epoksi mortar zemin kaplamalarının bakım ve onarımı da oldukça uygun maliyetli ve basittir.
Uygulandığı zemine yapışma özelliği mükemmelin ötesinde denilebilir.
Bu uygulamanın yüzey kalınlığı 4 mm ile 10 mm ölçüleri arasında değişkenlik gösterebilmektedir.EPOKSİ ANTİSTATİK SİSTEM
Epoksi antistatik sistemin en belirgin özelliği su bazlı olmasıdır. Yapısında uçucu olan organik komponent maddesi yoktur. Kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Derz boşluğu bırakılmadan ya da ek yeri olmadan da rahatlıkla uygulanabilir. Hafif ya da orta araç sınıfı ile yoğun insan trafiği olan alanlarda kullanıma uygundur. Kaymaz yüzeye sahiptir. Uygulaması esnasında alan ısı düşük olmalıdır ve ıslak beton zemine uygulaması yapılır. Yapısı sebebi ile su baharını geçirir, bu özelliği sayesinde asla nem ve rutubete karşı dirençlidir. Ultra viyole ışığa ve ısıya karşı oldukça dayanıklıdır. Elektronik cihazların ağırlıklı kullanıldığı alanlar, ameliyathaneler, radyoloji alanları ve televizyon stüdyolarında kullanıma uygundur. Kısaca anlatmak gerekirse statik elektriğin varolduğu her alanda yüzey kaplaması olarak tercih edilebilir.